Stäng

Tips och råd

För att få rätt storlek är det bäst med att börja mäta fötterna. Läs sedan informationen om skon ni vill köpa. Tänk på om den är smal, normal eller vid i sin passform sedan lägger ni på så mycket tillväxtmån som behövs för just den skon så att innerlängden på skon blir rätt. LYCKA TILL!

HUR MÄTER MAN FÖTTER?
Det enklaste sättet är att börja med att lägga ett papper på golvet vid en vägg. Ställ barnets fot med hällarna intill väggen på pappret och dra ett streck vid den längsta tån. Det är väldigt viktigt att barnet står upp vid mätningen eftersom foten trycks ut några millimeter när den belastas av kroppstyngden. Mät sedan avståndet från väggen/papperskanten till strecket som du dragit. Mät båda fötterna ibland kan de vara lite olika långa.
HUR MÄTER MAN SKORNA?
Alla skor har lite olika läster och innermåtten varierar även om det är samma storlek därför är det viktigt att alltid mäta skornas innermått istället för att lita på storleken. För att mäta en sko måste man ha en mätsticka. Det är viktigt att mätstickan hålls fast bak mot hälen och sedan följer sulan form. Se vilket mått du får när mätstickan är kvar i skon, det brukar vara svårt att få ut stickan utan att den rör sig något.
HUR MYCKET STÖRRE BÖR EN SKO VARA NÄR DEN KÖPS?
Första-gå-skon 1-1,5 cm
Finskor 1-1,5 cm
Sandaler med stängd tå 1,5cm
Sandaler med öppen tå 1 cm
Kängor 1,5-2 cm
Vinterstövlar 1,5-2 cm
Gummistövlar 1,5-2 cm
Sportskor 1 - 1,5 cm
Promenadskor 1 – 1,5 cm
Tofflor 1-1,5 cm
Mockasiner 1-1,5 cm
HUR FORT VÄXER EN FOT?
1-2 års ålder ca 20 mm
2-3 års ålder ca 15 mm
3-11 års ålder ca 10 mm
Fötter liksom övriga kroppen växer i olika takt och ofta väldigt ryckvis. Fötterna kan växa upp till 15 mm på ett halvår för att sedan stanna ett tag.
NÄR ÄR EN SKO FÖR LITEN?
När det är 5mm kvar i en sko är det dags att byta. Använd gärna en mätsticka och mät barnens båda fötter och skor lite då och då. Många barn säger inte till när skorna har blivit försmå. Då barnen rör sig flyttas foten ca 5 mm i skon så när skon är 5 mm mindre än foten är det dags att byta.
VAD HAR MAN PÅ SIG OCH NÄR?
Första-gå-skon
Som först gå sko rekommenderar vi en kängmodell som ger bra stöd runt vristen och gärna med snörning så den sitter fast bra på foten. Den bör vara lätt, ha stadig bakkappa gärna med tåförstärkning för att skydda foten. Se till att skon har mjuka kanter utan skarvar för att undvika skoskav. Sulan bör vara av gummi med ett bra grepp. Den bör inte vara allt för stor då barnets motorik kan hämmas.

Höst
Mellankängor, kraftiga promenadskor eller sportskor
Gummistövlar fodrade eller ofodrade med sulor och sockor
Inneskor
Tofflor eller mockasiner

Vinter
Varma och vattentäta vinterskor eller stövlar
Gummistövlar fordrade eller allvädersstövlar med sulor och sockor
Inneskor
Innegympaskor
Tofflor eller mockasiner
Använd gärna strumpor av ull direkt på fötterna, de absorberar fotsvett och värmer även i fuktigt tillstånd.

Vår
Mellankängor
Promenadskor eller sportskor
Gummistövlar

Sommar
Promenadskor eller sportskor
Sandaler
Badtofflor/skor
Gummistövlar

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt
Trygg och säker betalning.